Werkgever: anticipeer op de overgang als levensfase

Als coach vind ik de levensfase waarin iemand zich bevindt een belangrijk onderdeel om rekening mee te houden. De ene fase in het leven blijkt gemakkelijker bespreekbaar op de werkvloer dan de andere. Wanneer mensen slecht slapen of minder functioneren als ze net een baby hebben, net gescheiden zijn, of wanneer zij te maken hebben met verlies van een dierbare, is daar vaak begrip voor vanuit de werkgever of collega’s. Er wordt over gesproken en men vraagt deze persoon hiernaar. Toch zijn er ook onderwerpen die min of meer in de taboesfeer blijven, zoals de overgang.

Tijdens de coaching ben ik in gesprek met mensen uit verschillende situaties en in diverse levensfases waarin uiteenlopende factoren een rol spelen. Wat mij opvalt is dat de menopauze weinig ter sprake komt wanneer het bij vrouwen om hun werk gaat. Tussen de 40 en 60 jaar komen vrouwen in de overgang en mogelijke klachten die hiermee gepaard gaan kunnen (onbewust) hun functioneren beïnvloeden.

Via kennis en bewustwording naar oplossingen

Het komt regelmatig voor dat vrouwen het niet door hebben dat zij al in de overgang zijn. Zij schrijven hun klachten toe aan andere zaken en soms worden deze ook voor een burn-out aangezien. Door tijdens de coaching deze levensfase aan te kaarten kunnen sommige puzzelstukjes op hun plaats gaan vallen. Vrouwen gaan zich hierin verdiepen, praten met een huisarts, gynaecoloog of hormoonverpleegkundige en kunnen zo ook gaan denken richting oplossingen die hun functioneren weer bevorderen.

Wetenschappelijke basis

Gelukkig wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de menopauzefase bij werkende vrouwen. Zowel het Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool van Utrecht, als de Universiteit van Amsterdam en Stichting IZZ brachten dit jaar rapporten hierover uit. Zij komen tot de conclusie dat bedrijfsartsen, huisartsen, werkgevers, collega’s, maar ook de vrouwen zelf weinig kennis hebben van de overgang. Zo worden verkeerde conclusies getrokken en komen vrouwen in verkeerde trajecten terecht. Het beleid op deze levensfase blijkt te ontbreken, waardoor het niet gericht ter sprake komt. Ook blijkt uit onderzoek dat het wél kunnen bespreken van zaken die met de overgang te maken hebben, maakt dat er minder klachten zijn en er daardoor minder uitval is op de toch al krappe arbeidsmarkt.

Preventief de balans opmaken

In deze betreffende leeftijdsfase ontstaat vaak de behoefte (bij net zoveel mannen als vrouwen overigens) om de balans op te maken. Als loopbaancoach kan ik hier een rol in spelen en als ervaringsdeskundige ben ik niet bang om werkgerelateerde zaken rond de menopauze met hen onder de loep te nemen. In gesprek met werkgevers is deze levensfase ook een onderwerp waar ik aandacht aan schenk. De uitkomsten van de onderzoeken zijn naar mijn mening ook voor hen een mooie opening om het onderwerp op de werkvloer aan te kaarten. Op die manier kan preventief ingespeeld worden op wat beide partijen kunnen doen om een werkbare situatie te behouden, wat vervolgens weer kan leiden tot een lager verzuimcijfer en een hogere medewerkerbetrokkenheid.

Wil je weten wat Viascholten voor jou kan betekenen op dit gebied? Bel gerust voor meer informatie op 06-53 243 745 of mail me op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..