Kort traject, groot effect

Wat ik al vermoedde, werd bevestigd toen ik de evaluaties en waarderingscijfers er recentelijk eens bij pakte: ook met een kort loopbaancoachingstraject kun je het verschil maken voor medewerkers die worstelen met vragen.

Als HR-adviseur of leidinggevende heb je niet altijd weet van deze vragen. Terwijl ze wel degelijk invloed kunnen hebben op het functioneren van je medewerkers en/of bepalend kunnen zijn voor het verdere verloop van hun loopbaan. Hoe mooi zou het zijn wanneer in de arbeidsvoorwaarden staat dat medewerkers eens in de paar jaar zo’n kort traject van drie of vier gesprekken kunnen aangaan. Zo’n traject kan een werknemer net dat zetje geven dat maakt dat hij of zij gemotiveerd blijft en daarmee behouden voor jouw organisatie. Bijkomend voordeel dat het bij kan dragen aan goed werkgeverschap.

In deze nieuwsbrief deel ik graag enkele conclusies uit evaluaties die ik mocht ontvangen van mensen die bij mij zo’n kort traject hebben gevolgd. Mocht dit je aan het denken zetten, bel me dan. Ik doe je graag een passend aanbod.

Hartelijke groet, Paulien Scholten

Aanrader: Bas Kodden over zelfsturende teams

Een deel van mijn opdrachtgevers komt uit de zorg en het onderwijs. In deze branches wordt de laatste jaren ook gewerkt met zelfsturende teams. Met mijn wortels in de (wijk)verpleging volg ik deze ontwikkeling met belangstelling, maar ook met enige vraagtekens. Het artikel van Bas Kodden, hoogleraar Leiderschap bij Universiteit Nyenrode, dat ik las op zorgnieuwsplatform Skipr, verwoordt mijn gevoel perfect.

Lees meer: Aanrader: Bas Kodden over zelfsturende teams

Effectief werken aan ‘hoe verder?’

Wakker geschud, op het goede spoor gezet, handvatten gekregen: het zijn zomaar wat frases die ik tegenkwam in de evaluaties van mensen met wie ik in de afgelopen jaren een serie van drie of vier coachingsgesprekken had. Met een gemiddelde ‘rapportcijfer’ van een 8,3 lijkt een kort traject vaak al een effectief antwoord te geven op de vraag ‘hoe verder’.

Lees meer: Effectief werken aan ‘hoe verder?’