Outplacement

Wij zien het als ons doel om jou zodanig te ondersteunen dat je in staat bent om zelfstandig een andere baan te vinden

Kun je je draai niet meer vinden binnen de organisatie waarin je werkt? Of heb je te horen gekregen dat je ontslagen wordt, bijvoorbeeld vanwege bezuinigingen of reorganisatie? Dan kunnen wij je via een outplacementtraject begeleiden naar passende nieuwe werkomgeving. Wij zien het daarbij als ons doel om jou zodanig te ondersteunen dat je in staat bent om zelfstandig een andere baan te vinden.

Eerst een intake

Ieder traject begint bij ons met een intakegesprek. Dat geeft jou en ons de gelegenheid om kennis te maken en te kijken of het klikt – een belangrijke voorwaarde voor een succesvol outplacement. Ook proberen we in dit gesprek helder te krijgen waar precies je behoefte ligt. Op basis hiervan brengen we een offerte uit en maken we afspraken met je werkgever.

Opvang en verwerking

Het doet iets met je, wanneer je niet uit vrije wil afscheid moet nemen van je werk. Vaak komt er een emotioneel proces op gang: niet alleen moet je je vertrouwde werkomgeving vaarwel zeggen, ook is het nodig om een nieuwe richting te bepalen. Daarvoor is het belangrijk om een aantal zaken helder te krijgen. Wie ben je en waar ben je goed in? Wil je hetzelfde soort werk blijven doen of wil je iets heel anders? Wij begeleiden je intensief zodat je zelf de antwoorden kunt vinden.

Wat past bij jou?

Wanneer deze fase is afgerond, ga je je oriënteren op het soort baan dat bij jou past. Daarvoor maken we onder andere gebruik van een praktische online beroepentool waarin je op basis van je competenties, interesses en talenten in je eigen tempo kunt zoeken. Dit leidt tot je zoekrichting, in combinatie met de inzichten die je krijgt vanuit de gesprekken.

Werken aan je netwerk

De volgende stap is het vinden van vacatures in de richting die je hebt gekozen. Hiervoor kun je ook de online beroepentool raadplegen. Indien gewenst gaan we samen zoeken op internet. Daarnaast helpen we je te werken aan je netwerk. We brengen je bestaande contacten in kaart en kijken hoe je deze kunt uitbreiden via bijvoorbeeld social media. Wanneer we vermoeden dat iemand uit ons eigen netwerk gericht iets voor je kan betekenen, brengen we jullie met elkaar in contact.

Solliciteren: een goede basis

Bij Viascholten vinden we dat er niet zoiets bestaat als een standaard cv of een uniforme elevator pitch. Iedere sollicitatie vraagt om een aanpak op maat. Een sterke basis met je kwaliteiten en ambities vormt echter wel het uitgangspunt. Daarom reiken we je een online tool aan waarmee je zelf een goed cv kunt opstellen en die direct passende vacatures aan jouw cv koppelt. Ook ondersteunen we je bij het schrijven van een effectieve sollicitatiebrief en oefenen we je elevator pitch.

Een goed gesprek

Word je uitgenodigd voor een gesprek, dan oefenen we dat via rollenspellen. Centraal daarbij staat de vraag: “Op welke vraag van u ben ik het antwoord?” Met andere woorden: luisteren naar de behoefte van de organisatie en je relevante kwaliteiten naar voren brengen. Heeft een gesprek niet tot een nieuwe baan geleid, dan evalueren we dit en kijken we hoe het volgende keer nog beter kan.

Steuntje in de rug

Aangenomen? Dat is mooi! Maar een nieuwe baan kan soms zaken van je vragen die je niet eerder bij de hand hebt gehad. Wanneer in het outplacementtraject voldoende tijd en budget is opgenomen, kunnen wij je eventueel tijdelijk coachen, om je toekomstkansen in deze functie zo groot mogelijk te maken.

Van A tot Z

Iemand vanuit ontslag naar nieuw werk begeleiden is een boeiend proces, vinden wij. Het is een traject met een duidelijk begin en einde, waartussen echter vaak meer ligt dan je denkt. Viascholten heeft alles in huis om het hele traject van A tot Z te verzorgen, of delen daaruit – afhankelijk van je wensen of behoeften.

Alle beschrijvingen van trajecten...