Hoe een certificering kan leiden tot een nieuw inzicht

Eens in de drie jaar laat ik me opnieuw certificeren via het Career Management Institute, als ‘bewijs’ dat mijn diensten de kwaliteit hebben die u van mij mag verwachten. Het gesprek dat ik hiervoor had op donderdag 20 april jl. verliep heel prettig en voorspoedig; het zorgde er bovendien voor dat ik me voortaan op een actievere manier wil presenteren als waardevolle sparringpartner op directieniveau.

Zenuwachtig is het woord niet. Maar beoordeeld worden door vakgenoten zorgt altijd voor een soort gezonde spanning. Toch vind ik het belangrijk om iedere drie jaar opnieuw op te gaan voor certificering. Ik kies er bewust voor om dat te doen via het internationaal georiënteerde Career Management Institute in plaats van via de Noloc, de Nederlandse beroepsorganisatie van loopbaanprofessionals. Het verschil zit in de toetsing. Bij de Noloc lever je een dossier aan dat uitsluitend schriftelijk wordt beoordeeld. Bij het CMI word je ook persoonlijk bevraagd door een commissie over een casusbeschrijving die je van tevoren moet indienen, samen met de tevredenheidsverklaringen van vijf opdrachtgevers en kandidaten. De commissie stelt je bovendien vragen over je visie, ontwikkeling en ambities. De beoordeling is dus iets zwaarder dan die van de Noloc en daarom is certificering via het CMI bijvoorbeeld ook nodig als je voor de overheid wilt werken. Omdat mijn focus ligt bij kandidaten en opdrachtgevers, ben ik actief in classificatie B.

Sparren

Terug naar mijn beoordeling. Ik vond het fijn om te horen dat de commissie vond dat ik integer met zaken omga en dat zij met name ook mijn kwaliteit ziet bij complexere zaken. De aanbeveling die ik van ze meekreeg, raakt iets waar ik zelf al geruime tijd mee bezig ben in mijn hoofd, maar nog niet voldoende ruimte heb gegeven: mezelf verder profileren in de driehoek HR, opdrachtgever/directie en cliënt in complexe situaties’. Dat heeft ertoe geleid dat ik mezelf wil gaan presenteren als waardevolle sparringpartner op (HR) management- of directieniveau, bij situaties waar snel professioneel overleg gewenst is. Bij dezen mijn eerste stap hierin! Doet zich in uw bedrijf iets voor waarbij u het prettig vindt dat ik persoonlijk of telefonisch met u meekijk vanuit een betrokken, doch extern oogpunt: bel me dan op 06-53 243 745 of mail me via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar overige artikelen uit deze nieuwsbrief...