Wist jij al wat je wilde worden toen je zestien was?

Grote kans dat jouw antwoord ‘nee’ is. Veel mensen hebben rond die leeftijd namelijk nog geen idee. Daardoor is het kiezen van een passende studierichting of vervolgopleiding niet altijd even gemakkelijk. Dat besefte ik toen ik van verschillende kanten de vraag kreeg om hun zoon of dochter (ze hadden zonder uitzondering al één of twee studierichtingen geprobeerd; wel ervaringen rijker, maar het was het nog niet) te begeleiden in hun studiekeuze. Een mooie uitdaging, leek me, die bovendien veel raakvlakken heeft met mijn coachingswerk voor volwassenen. Vandaar dat ik me ben gaan verdiepen in de wereld van studiekeuzeadvies en dit nu ook als dienst aanbied.

Jonge mensen van 16 tot ongeveer 23 jaar vormen een interessante populatie, vind ik. Ze zijn ‘technisch’ gezien nog niet volgroeid, maar al wel volwassen. In een artikel dat ik laatst las, werd het zo mooi verwoord: “De winkel is al open, maar de verbouwing is nog aan de gang.” In zo’n periode moet je dan een keuze maken die van invloed is op de rest van je leven. Ga er maar aan staan. Hoe kun je in hemelsnaam verzinnen wat je wilt met je toekomst, in een situatie waarin je daar nog helemaal geen beeld bij kunt hebben? Je ziet in zo’n periode dat beeldvorming van grote invloed is op de keuzes die worden gemaakt. Wat kiezen mijn vrienden? Wat doen/deden mijn broers en zussen? Wat vinden mijn ouders? Maar ook spelen praktische zaken zoals reisafstand vaak een rol. Dit zouden in de regel niet de eerste factoren moeten zijn om een dergelijke belangrijke keuze op te baseren…

De diepte in

Natuurlijk worden leerlingen vanuit de middelbare school begeleid bij hun studiekeuze. Bijvoorbeeld door hun mentor of via speciale loopbaanlessen. Maar bij sommige jongeren blijkt dat niet voldoende. Dan kloppen de ouders bezorgd bij mij aan. Na een kennismakingsgesprek (zonder de ouders!) gaan we met een aantal gesprekken de diepte in. We proberen onder meer helder te krijgen wat ze leuk vonden om te doen als kind, wat ze inspiratie geeft en wat hun dromen zijn. Ik geef geen advies en doe geen testen, maar reik alleen handvatten aan. Langzaamaan vormen kandidaten dan zelf een beeld en kunnen zij een weloverwogen keuze maken.

Meer weten?

Heb jij een zoon of dochter, die het qua studie even niet meer weet en er graag met een onafhankelijk persoon over zou willen praten: bel me dan op 06-53 243 745 of mail me via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar omschrijving studiekeuzecoaching...

Naar overige artikelen uit deze nieuwsbrief...