Waarom jongvolwassenen moeite hebben met keuzes maken

Leven in nu

Kiki Nelissen-Kleipool is zijnsgeoriënteerd begeleider in Kennemerland. Ik weet dat zij veel psychologische scholing heeft én veel ervaring met jongvolwassenen, de doelgroep die ik begeleid met studiekeuzecoaching. Ik was benieuwd of zij ook ervaart dat deze jongeren moeite hebben met keuzes maken, of zij daarvoor vanuit haar achtergrond een verklaring heeft en wat haar werkwijze is.

Kiki deelt mijn ervaring zeker, vertelt ze. Zij ziet bovendien dat jongvolwassenen soms enthousiast aan iets beginnen, om daarna weer heel gemakkelijk naar iets anders te switchen.

Waar komt dat gedrag vandaan, denk je?

“Ik denk dat het te maken heeft met de tendens dat zij hebben meegekregen dat alles in het leven altijd maar leuk moet zijn. Is iets naar jouw zin niet leuk genoeg, dan ga je meteen verder kijken naar iets anders wat dat wél is. Op die manier maak je geen weloverwogen keuze en ontwikkel je geen doorzettingsvermogen. Ik klink misschien een beetje als een oud mens nu, maar vroeger waren mensen vaker trots op iets wat ze hadden gepresteerd. Nu zijn mensen trots op dingen waar ze eigenlijk nauwelijks iets voor hebben hoeven doen.”

Wat voor effect heeft dat op levensgebieden zoals vriendschap en relaties?

“Ik werk ook als relatietherapeut en merk in mijn praktijk dat jongvolwassen mensen sneller een partnerrelatie verbreken – iets wat overigens ook blijkt uit onderzoek. Hier is de tendens eveneens: bevalt het niet, dan kijk je verder. De vraag is echter of je bereid bent om naar je eigen aandeel te kijken als het even niet meer leuk is. Dat is voor deze jonge mensen zeker geen vanzelfsprekendheid.”

Aan de andere kant zie je steeds vaker dat jongvolwassenen zich juist helemaal over de kop werken. Dat lijkt tegenstrijdig. Hoe verklaar je dat?

“In mijn ogen verwijst het naar hetzelfde, namelijk dat je je laat meeslepen door alles wat mogelijk is. Veel jongvolwassenen nemen weinig tijd en ruimte om even te landen, om uit de mallemolens van gedachtes en verleidingen te stappen en zich af te vragen waar het nou werkelijk om gaat. Als je bijvoorbeeld achter een ideaal blijft aanhollen en carrière wilt maken op een plek die eigenlijk niet bij je past, dan is het niet gek dat je daarop stuk loopt. Dat voortjagen van je geest kost enorm veel energie.”

Hoe zou deze groep het tij voor zichzelf kunnen keren?

“De sleutel ligt volgens mij bij terugschakelen naar jezelf, voorbij de wensen en idealen die je worden voorgeschoteld. Iedere dag even gaan zitten en het stiller te laten worden. Dat vraagt oefening en mijn ervaring is dat een cursus mindfulness of gezonde zelfliefde hier heel goed bij kan werken. Het helpt je te berusten in hoe het nu is en geeft ruimte om je af te vragen waar het je nou werkelijk om gaat in het leven. Zo kun je leren vanuit een gegronde basis belangrijke beslissingen te nemen. En zo probeer je niet meer om te zijn als die ander, maar op een authentieke manier thuis te zijn bij jezelf.”

Naar de site van Kiki Nelissen-Kleipool

Naar overige artikelen uit deze nieuwsbrief...