Waarom jongeren overspannen raken van hun drukke bestaan

Waarom jongeren overspannen raken van hun drukke bestaan

Tijdens de jubileumbijeenkomst van de organisatie waar ik mijn opleiding volgde voor studiekeuzecoaching viel mijn oog op het boek ‘Generatie Ei’ van Rosa Surachno. In haar beschrijving van de twintigers en dertigers van nu herken ik veel uit mijn praktijk.

De ondertitel van het boek is ‘Over falen, hoge verwachtingen en keuzestress’. Want ze hebben het niet makkelijk, de jongeren die worden aangeduid als de generatie Y. Opgejut door hun generatiegenoten denken ze dat ze van alles moeten. Bankzitten? Dat kan niet, je moet altijd wat interessants ondernemen. Dat deel je natuurlijk op internet, waar het met iedereen fantastisch lijkt te gaan.

En dan die keuzestress… Deze generatie heeft een wereld aan mogelijkheden, maar vindt het moeilijk om te kiezen. Dat merk ik ook tijdens mijn werk, als zij beslissingen moeten nemen over hun studie. Ze baseren hun keuzes allereerst op ervaringen die ze zelf hebben, die van hun ouders en hun omgeving, en op geruchten en dingen die ze zien op social media. Komen ze er dan nog niet uit, dán gaan ze zoeken naar objectieve informatie. Dit soort kennis en inzichten helpt om deze generatie te begrijpen en ze goed te begeleiden.

‘Generatie Ei’ is geschreven door iemand uit de doelgroep zelf en zij legt haarfijn uit hoe zij de dingen beleeft. Heb je zelf te maken met iemand in deze leeftijd? Dan kan ik je dit boek van harte aanbevelen.

Naar het boek op managementboek.nl

Naar overige artikelen uit deze nieuwsbrief...