Waarom investeren in duurzame inzetbaarheid loont

Duurzame inzetbaarheid loont

Ervoor zorgen dat mensen met plezier bij je werken, zich kunnen blijven ontwikkelen en ook op hogere leeftijd hun werk kunnen blijven doen: vanuit mijn vak gezien vind ik het verstandig dat organisaties investeren in duurzame inzetbaarheid. Een organisatie die dat in mijn ogen goed snapt, is ToekomstGroep in Andijk. Wat doen zij precies op dat gebied, waarom doen ze dat en wat levert het ze op?

ToekomstGroep is actief in de bouw. Met vier bedrijfsdivisies (Bouw, Glas, Schilders en Service) leveren ze onderhoud, service 24/7 en nieuwbouw, aan klanten zoals woningbouwcoöperaties, gemeenten, bedrijven en verenigingen van eigenaren. Directeur Ton van Langen en personeelsfunctionaris Martha Burger vertellen waarom duurzame inzetbaarheid zo belangrijk is in dit bedrijf.

De meeste van jullie medewerkers doen fysiek werk. Hoe zorgen jullie ervoor dat ze dit volhouden tot hun pensioen en ook nog met plezier aan het werk zijn?

Ton: “Allereerst zorgen we natuurlijk voor veilige en arbotechnisch verantwoorde werkomstandigheden, onder meer door het leveren van goede persoonlijke beschermingsmiddelen en de inzet van kranen voor het tilwerk, om klachten aan het bewegingsapparaat te voorkomen. Ook bieden wij stoelmassage aan voor onze kantoormedewerkers.”
Martha: “Daarnaast proberen we ook signalen op te vangen van mensen die dreigen vast te lopen. Dat is lastig, met zo’n 250 mensen waarvan het grootste deel op locaties aan het werk is en wij ze dus weinig zien. Maar de leidinggevenden spelen daar een belangrijke rol in. In zo’n geval verwijzen we de medewerker door naar bijvoorbeeld de bedrijfsarts, een preventiemedewerker, een vertrouwenspersoon of een budgetcoach. Dat hangt uiteraard af van waar de persoon in kwestie behoefte aan heeft.”

En verder?

Martha: “Al vele jaren bieden we alle medewerkers een periodieke gezondheidskeuring aan. In principe is die eens per vier jaar, vanaf een bepaalde leeftijd eens per twee jaar. Daar kunnen ze op vrijwillige basis gebruik van maken en zo’n 80% doet dat ook. De resultaten krijgen wij als bedrijf niet te zien. Direct daar achteraan volgt een gesprek met een loopbaancoach, om te zien wat ze nodig hebben om de komende periode weer goed vooruit te kunnen.”

Hoe staan jullie tegenover het aannemen van 50- en 60-plussers?

Ton: “Dat gebeurt hier geregeld. Wij zijn namelijk van mening dat een team erbij gebaat is als het uit mensen van verschillende leeftijden bestaat. Daar houden we rekening mee bij het aannemen. Oudere medewerkers hebben vaak meer ervaring en trekken daardoor de jongeren sneller naar een hoger niveau. Soms zetten we zelfs een of meer van onze pensionado’s in bij een project als we weten dat ze ergens veel know how van hebben en ze het leuk vinden om betrokken te blijven. Een betrokken medewerker is ook innovatief naar mijn mening.”

Jullie geven ouderen dus graag een kans…

Ton: “Zeker, maar dat geldt ook voor andere mensen die graag bij ons willen werken. Als je zoveel mensen in dienst hebt als wij, ben je ook in de positie om wat extra’s te doen, vind ik. Zo meldde zich een tijdje geleden iemand die kok was en graag de bouw in wilde en uitvoerder wilde worden. Die hebben we gekoppeld aan een ervaren vakman die het leuk vindt om zijn kennis over te brengen. De kok heeft geen ‘bouwdiploma’, maar leert het vak nu in de praktijk en gaat daarnaast naar school. Zeker weten dat hij erg zijn best voor ons gaat doen, ik ben ervan overtuigd dat hij met zijn interesse en instelling een prima vakman wordt.”

Wat levert dit sociale beleid jullie op?

Ton: “Naast een laag ziekteverzuim hebben we ook nauwelijks verloop. Wat komt dat blijft, zeg maar. Dat maakt het heel prettig om te plannen, we komen vrijwel nooit voor verrassingen te staan. Maar ook praten medewerkers op een goede manier over ons bedrijf met anderen. Mede daardoor hebben we een goede naam en een goed imago. En dat is veel waard. Onder ons logo staat ‘Door samenwerking sterk’. Daar staan wij voor en handelen wij naar.”

Naar de site van ToekomstGroep

Naar overige artikelen uit deze nieuwsbrief...