Coaching is aanzet tot verandering die moet bestendigen in de tijd

Feedback

Soms komen mensen bij mij voor een coachingstraject met een vraag, maar dan blijkt dat er nog meer speelt. We beginnen daarom altijd met een oriënterend gesprek en starten zeker vanuit een doel, maar ik houd scherp in de gaten of dit wel écht is waar het om draait.

Zo kwam er een verzoek van Annet, teamchef bij de politie, of ik Frans, één van haar medewerkers zou willen coachen. Bij de start, tijdens het driegesprek tussen Frans, Annet en mij was er direct openheid over de aanleiding. Wel bleek dat er nog de nodige afstemming vereist was om tot dezelfde ´taal´ te komen, waaruit de doelen afgeleid werden. Er bleken ook acties nodig te zijn om de relatie en het vertrouwen in elkaar te herstellen. Heel eerlijk schatte ik het voor mijzelf in dat hier best veel te doen was om deze doelen te gaan behalen. Maar dankzij de grote motivatie en inzet van Frans is het gelukt om deze en de aanvullende doelen te behalen. Halverwege het traject heb ik ook Annet een aantal tips kunnen geven die Frans wat ruimte hebben gegeven om zijn nieuw verworven gedrag te kunnen oefenen en volhouden.

Annet: “De stevigheid in de manier van coachen van Paulien paste goed bij deze coachingsvraag”

“Al eerder heeft Paulien succesvolle coachingstrajecten verzorgd voor onze organisatie. Via een andere weg kwam ik nu in contact met haar. Tijdens de kennismaking maakte zij op mij een gedegen indruk, het voelde heel vertrouwd. De authentieke en stevige manier van werken waardoor alles op tafel komt, maakte dat ik haar inschatte als een goede match met Frans en zijn leerdoelen. ‘Ik word echt aan de bak gezet’, was dan ook wat Frans aan mij terugkoppelde. Ik vind het erg prettig dat Paulien werkt vanuit een totaal plaatje; niet alleen de gecoachte persoon, maar ook aan mij en richting de organisatie heeft zij tips gegeven die maakten dat het traject goed geslaagd is. Er wordt goed afgestemd. Dat begint al tijdens het driegesprek vooraf en wordt ook aan het einde rond gemaakt met een afsluitend driegesprek. Mijn collega’s en ik merken nu dat Frans meer in het ‘hier en nu is’, waardoor hij meer rust en focus heeft op zijn taken. Hij springt minder in ieder ‘gat’. De grootste ontwikkeling heeft hij gemaakt in zijn manier van communiceren. Hij doet regelmatig verslag van zijn werkzaamheden, zowel tijdens de nieuw ingeplande werkoverlegmomenten als tussentijds, door even binnen te lopen of een mailtje te sturen. Mede hierdoor is ook het vertrouwen hersteld.”

Frans over zijn coachingstraject: "De kritische vragen die Paulien hierbij stelt waren precies wat ik nodig had"

“Ik miste als leidinggevende feedback van anderen om mijzelf te kunnen verbeteren. Bij Paulien heb ik geleerd om inzicht te geven in wat ik doe en hoe ik ervoor zorg dat ik tijdig actieve feedback krijg. Door het bespreken van situaties tijdens de coaching kreeg ik inzicht in mijn eigen gedrag en het gedrag van anderen dat bij mij een trigger oproept. De kritische vragen die Paulien hierbij stelt waren precies wat ik nodig had. Een minder stevige coach had mij de regie weer laten pakken. Het was fijn dat Paulien deze regie in handen hield om zo resultaat te behalen.”

“Een van de opdrachten was om ‘360 graden feedback’ te vragen aan mijn collega’s. Zij bleken een heel ander beeld van mij te hebben dan het beeld dat ik wilde neerzetten. Ik ben mijzelf in het afgelopen jaar meer bewust geworden van gedrag dat ik wel of juist niet vertoon. Aan mijn non-verbale gedrag bleek namelijk niet altijd door een ander af te lezen wat ik voel bij een situatie. Nu benoem ik dat bewust en vraag terug of en hoe mijn boodschap is overgekomen. Als ontvanger vat ik nu regelmatig samen wat ik van een ander hoor en check ik ook of dat klopt. Zo voorkomen we misverstanden en begrijpen we elkaar beter, dat komt het gezamenlijke doel zeker ten goede. Ik heb Paulien tijdens de gesprekken ook feedback kunnen geven over wat ik wel en niet prettig vond aan de coaching. Dat maakte het een fijne samenwerking.”