Een hond als trainer

Je kunt veel leren van mensen uit een geheel andere discipline, vind ik. Het geeft soms een verrassende nieuwe kijk op zaken. Anne Dubois van ArbeidINCLusief zet honden in bij het aan- en afleren van respectievelijk gewenst en ongewenst menselijk gedrag. Lees hoe zij Rick (13) leerde om zich beter te focussen.

Q: Waarom werk jij met honden bij dit soort trainingen?

A: Een hond reageert op opdrachten vanuit het hier en nu, zonder oordeel. Met dat gegeven spiegel en werk ik.

Q: Waarom kwam Rick bij jou?

A: Rick was een jongen van 13 met het syndroom van Asperger, wat hem gevoeliger maakt voor geluidsprikkels. Dat had een negatieve invloed op zijn concentratie. Hij zat in 2 HAVO in een klasje met vijftien andere ‘rugzak’-leerlingen. Omdat hij het jaar daarop in een gewone klas geplaatst zou worden, zochten zijn ouders naar een gerichte training om hem anders te leren omgaan met deze geluidsprikkels.

Q: Hoe ben je te werk gegaan?

A: Rick en ik bepaalden waar hij last van had en wat hij daarvoor in de plaats wilde. We keken naar het voor hem kleinste eerste stapje om te zetten. Kleine stappen vergroten de kans op een succeservaring. Dit werkt ondersteunend aan opbouwen van zelfwaardering en zelfvertrouwen. Rick heeft supporters uitgezocht die hem konden helpen bij het in trainen van nieuw gedrag. De totale training besloeg tien sessies en we bespraken hoe hij het bereiken van zijn einddoel wilde vieren – door pizza Hawaï in bed te eten!

Q: Werkte je steeds met dezelfde hond?

A: Nee, want iedere hond is anders en kan je andere dingen leren. Voor Rick koos ik onder meer voor Kixkor, een Baskisch herdershondje. Wanneer hij op ander terrein is, kan hij blafferig en alert zijn. Rick moest dit gedrag negeren en zich concentreren op zijn taak. Na vijf sessies zijn we gaan werken met jachthond DeeJay. Veel gedrag dat de honden lieten zien, was een metafoor voor dat van Rick. Zodra DeeJay bijvoorbeeld buiten komt, gaat hij om zich heen kijken en ruiken. Zodra Rick buiten kwam, was hij afgeleid.

Q: Hoe verliep de training?

A: Tijdens de training hebben we veel gelachen. Normaal gesproken bleef Rick op zondagochtend het liefst in zijn bed liggen. Maar nu stond hij iedere week op tijd op de stoep omdat hij de training leuk en nuttig vond. Wat hem betreft had het best langer mogen duren!

Q: Wat heeft de training opgeleverd?

A: Veel nieuwe inzichten en daarmee veel nieuwe handvatten: door Rick met de honden bezig te zien, zag ik vele kwaliteiten die ik kon benoemen. Het lukte hem steeds beter om geluiden te negeren en zich te concentreren: een verbetering die ook zijn omgeving opmerkte.

Naar overige artikelen uit deze nieuwsbrief...